Lunga vara fierbinte nu doar ca ne bronzeaza si ne bucura cu razele-i fierbinti vacantele atat de mult asteptate, dar ne parjoleste muntii.

Seceta si temperaturile extreme care s-au instalat de mai bine de doua luni, au uscat vegetatia la ses si la munte. Culturile de porumb, cartofi sfecla si altele sunt compromise im mare parte.

Codul portocaliu de temperaturi care trec cu mult peste suportabil, pune la grea incercare rezistenta firii umane, rabdarea animalelor si clorofila tot mai galbuie din frunzele plantelor. Nu a mai plouat.

Imi aduc aminte de romanul lui Marin Preda, in care Susteru statea pe malul unei vai uscate, prafuite, isi balanganea picioarele goale si dadea la peste. De cincizeci de ani nu s-a mai vazut asemenea seceta in tara noastra.
La fel a fost si cu caderile masive de zapada din iarna asta.:(
Curata ironie a sortii sau pedeapsa divina?

Daca la ses unde vegetatia este mai deasa, exista ape si surse de irigatii iarba s-a uscat ca in urma respiratiei inflacarate a gheonoaiei, imi imaginez pe bune, cum arata iarba si-asa rara de pe piscurile muntilor. 🙁
Ard la propriu muntii!

Dupa ce ca s-au facut defrisari haotice si s-a furat masiv material lemnos, mai vine si Prometeu sa arunce cu fulgere in brazii uscati “ca toaca” si sa-i aprinda asemeni unor flacari olimpice pentru o intrecere sportiva intre zeitati.

Accesul echipelor de interventie este ingreunat atat de inexistenta unor drumuri forestiere cat-de-cat abordabile chiar si pentru impatimitii offroad, cat si de lipsa dotarilor logistice; de apa sa nici nu mai vorbim.
Singurele elicoptere capabile sa stropeasca din inaltul cerului valvataia, sunt indisponibile. Ba sunt la revizie, ba au probleme de a se ridica de la sol.

Imi aduc aminte ca in anii trecuti, Romania a participat la stingerea incendiilor de padure din alte tari.
Acum de ce nu vine nimeni sa ne ajute sa stingem focurile care ne strica flora si fauna atat de mult laudata de turistii straini?! Sunt convins ca ne-ar sfatui sa montam hidranti in varf de munte asa…just in case!

Am vazut zilele trecute in Fagaras, forfota mare, apartinand unitatilor jandarmeriei montane si ale pompierilor, aliate in lupta pentru stingerea focurilor care mistuie vegetatia de la munte. A aparut si un elicopter MAI care a aterizat in parcarea din imediata apropiere a stadionului Nitramonia…
E greu sa lupti cu focul de unul singur. Daca pentru apararea mondiala a luat nastere NATO, de ce in lupta cu focul, nu a luat nastere o alianta specifica?!

“Ard” de nerabdare sa se stinga focul din muntii nostri, emblema existentei noastre milenare pe acest pamant, prin grija maritului Zamolxis.

In luna Iulie au fost incendii de vegetatie in Fagaras, Bucegi, Sureanu, in muntii Rodnei si Lotrului.
Sunt trist.

Cand ard muntii.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.