Intr-o carte citita saptamana trecuta, mi-am reamintit de un subiect despre care am tot vazut titluri in presa: actrita care joaca rolul principal in Allie Mcbeal, sufera de anorexie. Christina Ricci s-a confruntat cu anorexia la varsta de 14 ani. La Hollywood, vedetele nu reusesc sa-si tina greutatea sub control prin diete normale.

Anorexia este o problema?

Foamea, mai mult decat biserica, pe parcursul istoriei a unit si a dezbinat omenirea. Foamea este un fenomen, iar anorexia a devenit un fel de boala sociala in acest moment.

Multe femei medievale au fost insa urcate la “gradul” de sfinte, tocmai ca si-au impus o viata austera, inclusiv lipsita de placerea mancatului.

In secolul XXI, femeia inca nu isi gaseste identitatea. Sunt persoane care incearca sa se regaseasca prin machiaj, printr-un job extra si multa munca, poate intr-o relatie sau fugind de viata sociala, citind sau calatorind.

Sunt femei in mintea carora cele doua extreme: autonomia sociala, dorinta de afirmare si de adaptare la cerintele societatii si dorinta pentru o viata fara reguli, porneste o adevarata lupta psihica, lupta care se manifesta prin refuzul alimentatiei.

Totul porneste din minte, totul se dezleaga in ganduri si de-abia apoi prin bolile corpului sau comportamentul social.
Anorexia poate fi vazuta ca o caricatura tragica a femeii libere si autosuficiente.
Pare femeia a carei forta este una superioara tuturor.

Desi nu mananca uneori nimic, nici pentru a fi nevoie sa mearga la baie si sa vomite, anorexicele au energie debordanta, iar mintea este agila.

Anorexia inseamna totodata si putere, puterea de a se infrana de la mancare, lucru pe care il fac de obicei fix persoanele care iubesc mancarea cel mai mult. Poate de aceea, iubesc gatitul atat de mult, cunosc foarte multe retete pe care le prepara pentru prieteni sau familie, fara a gusta macar din ele.

Bolnavul de anorexie nervoasa e numit de obicei „anorectic”, desi termenul simplu de anorexie (fara adaosul “nervoasa”) este de fapt sinonim cu „inapetenta”, adica lipsa de apetit, lipsa de pofta de mancare.
„Anorexice” sau „anorexigene” sunt denumite substanțele care taie pofta de mancare, care suprima apetitul, folosite uneori in tratamentul obezității.

Insa, asa cum scriam si mai sus, femeia care sufera de anorexie nu duce lipsa de pofta de mancare, ci o limiteaza intentionat din cauza unei imagini deformate despre propriul corp.
Exista doua tipuri de anorexie nervoasa: cel restrictiv, cu referire la refuzul total al oricarui tip de mancare si cel cu accese de mancare rapida si eliminator. Pe scurt: mananci, te duci la baie si vomiti. Nu ai luat nici macar 10 grame in plus.

Imi amintesc de videoclipul Cristinei Aquilera la piesa Beautiful; acolo este o imagine cu o anorexica.

Anorexia inseamna suferinta si neliniste, inseamna dorinta de schimbare, fuga de lume si de propria persoana. Poate fi determinata inclusiv de o frustrare in familie, dar si de lupta sociala/ femeia moderna, femeia perfecta, imagine vanduta de reviste.
Depresia este determinanta in aparitia anorexiei nervoase.

Dincolo de societate si de psihologie exista insa si cauze biologice.
Factorii genetici influenteaza in proportie de 50% aparitia bolii, asa cum serotonina influenteaza dispozitia, vomitarea, lipsa poftei de mancare. Lipsa zincului sau a vitaminei B1 poate contribui la malnutritia indusa de tulburarea de alimentație.

Am o cunostinta care era total nemultumita de viata sa, de la comunicarea cu familia, pana la incapacitatea de a-si face prieteni sau a gasi un baiat care sa o iubeasca, dincolo de faptul ca se credea superioara tuturor celor din jur; treaba s-a intamplat in perioada liceului, insa a continuat si cativa ani dupa aceea.

Georgiana si-a gasit refugiul mai mult ca inainte in studiu, studiu si a inceput nebunia dietelor pana cand intr-o zi, a incetat sa mai manance.
La o inaltime de 1.80 avea in jur de 38 de kg si toata lumea a crezut ca sufera de o boala incurabila.

Era fericita ca din tocilara perfecta si-a faurit pentru o buna perioada o a doua personalitate, astfel incat a lucrat si drept manechin, invidiata fiind de toate colegele.

Misterul s-a sfarsit cand a ajuns lesinata in spital unde a si stat o perioada, pentru ca in cateva luni sa isi dezlege toate frustrarile acumultate in perioada de infometare si sa ajunga o grasa, sa depaseasca cu mult greutatea pe care o avea inainte de a incepe cea mai simpla dieta.

Problemele familiale nu s-au rezolvat, a continuat sa faca o facultate si inca o facultate, prietenii gasiti pe parcursul vremii au reprezentat un compromis si incercarea de a slabi a continut, cu perioade de foame absoluta sau consumul debordant de alimente.

Perfectiunea nu exista, nu o vom atinge niciodata, oricat de mult am incerca.

Suntem perfecti prin iubire, calm si intelegere, prin incercarea de a ne realiza idealurile corect, fara a sarii fustei si fara a ne chinui.

Perfectiunea inseamna constientizarea propriilor probleme, oricat de greu ar fi chinul infruntarii lor, nu fuga de realitate.

Anorexia nervoasa e o boala, asa cum am amintit, cauzele sunt diverse, niciodata nu stii ce ascunde psihicul uman, niciodata nu stii ce dureri ascunde un om in spatele zambetului perfect. Important e sa ajuti, nu sa judeci.
In incheiere iti las un film.
Sunt trista.

Anorexia nervoasa

Comments

Etichetat pe:                    

Un comentariu la „Anorexia nervoasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.