Deseori, uitam sa iubim. Deseori, ne e teama sa iubim. Deseori, ne e teama sa ne lasam iubiti. Deseori, ne e teama sa NE iubim. Dar vorbim despre iubire, tinjim dupa iubire, plingem dupa iubire, suferim dupa iubire, consumam surogate de iubire (telenovele si filme romantice siropoase), ne-am da viata pentru iubire. Insa cind suntem pusi in fata concretului, acela care nu mai presupune nici vorbit, nici tinjit, nici plins, nici suferinta, nici sacrificiu, ci simplul si minunatul gest de A DARUI iubire sau de A PRIMI iubire, ne blocam. Lasam demonii trecutului sa ne domine, bagam capul in nisip si contiunam sa vorbim, sa tinjim, sa plingem, sa suferim sau sa consumam surogate de iubire. Cind iubirea inseamna doar atit: sa o darui si sa o primesti. Nu are nimic melodramatic. Melodrama este o creatie a mintii umane.
Da, cunosc cliseul „fara suferinta nu exista iubire”. N-am crezut niciodata in acest cliseu si il dezavuez de fiecare data când il intilnesc. Iar acolo unde e suferinta (mai ales provocata intentionat), nu poate exista iubire. Doar iluzia de iubire. Dualitatea iubire-suferinta nu exista in stare naturala, e o inventie a mintii umane, perpetuata in societate, devenita stereotip si transformata in fals etalon de certificare a prezentei iubirii.
De acord, doi oameni care se iubesc, mai au si conflicte, au diferente de opinii, se mai supara. Dar asta nu se intimpla pentru ca se iubesc, ci pentru ca sunt doi indivizi unici, fiecare cu personalitatea sa. Ceea ce se intimpla pentru ca se iubesc e ca acele certuri, diferente de opinii si suparari sunt exprimate totdeauna in mod costructiv, de pe urma lor ei se dezvolta, cresc, iubirea devine mai profunda si nu exista suferinta. Fiindca doi oameni care se iubesc isi ofera reciproc trei lucruri esentiale: incredere, respect si libertate. Daca ele exista, iubirea nu are cum sa insemne suferinta.
Ti s-a intamplat sa iubesti adesea pe cineva pentru felul cum este el, in sensul il vezi si il iubesti, insa nu vorbesti cu el, nu il cunosti, nu cauti sa ii fi iubita sau altceva.
Dar de fiecare data cand il vezi nu poti decat sa oferi lumii un frumos zambet.
Valentina, la ce te referi cind spui „felul cum este”? Nu prea cred ca poti stii felul in care este cu adevarat o persoana doar prin observare superficiala, de la distanta, fara sa vorbesti, sa cunosti si sa petreci timp in compania persoanei. Ce spui tu inseamna sa iubesti o imagine pe care ti-ai creat-o despre persoana. E un soi de iubire mistica.