Salata de boeuf isi are originile in Franta, finalitate si in burtile noastre romanesti…
Numai ce am pus la fiert un cocosandru mandru care imi concura ceasul desteptator si uneori il apuca cantatul in plina zi, cand imi faceam somnu` de frumusete! 🙂
In consecinta, m-am decis sa-l sacrific pe altarul gastronomiei, pentru un scop nobil: acela de a astampara foamea familiei.
Trec peste episodul cu alergatul prin ograda dupa oratania care s-a dovedit a fi iute, asemeni unei uverturi de pe aripa de trei sferturi a unei echipe de rugby!
Sar peste scena violenta a decapitarii si intru direct in detalii, cu voia voastra. Eviscerez pasarea si o transez ca un mare cunoscator. Carnea era faina. Pot spune ca era numai muschi si fibre!
Pulpele le pun separat intr-o punga la rece, pentru o fripturica ulterioara iar din restul, fac o supica dulce, dulce ca linistea ce se asternuse dupa ce sufletul cocosului canta in alta parte, dandu-le desteptarea sfintilor care vegheaza asupra noastra…
In timp ce pregateam cocosul pentru supa, imi vine in minte o idee! Ati ghicit. Da, sa fac o salata de
boeuf! Nu am mai facut asa ceva de la Craciunul trecut si imi tremura buza de sus pentru salata ca pentru …altceva! 😀
Curat repede-repejor 3 morcovi, o telina, un pastarnac si un patrunjel. Pun la fiert niste mazare si gata!
Intre timp, pregatesc maioneza pe care o desavarsesc cu galbenulul unui ou fiert, cu unul crud, o lingura buna de mustar si ulei pus cate putin sa nu se taie. Si daca se taia, aveam eu ac de cojocul ei. 😀
Adica o legam la loc cu zeama de lamaie sau un pic de apa calda.
Deci frec si frec, maioneza nu altceva si din cand in cand, mai verific legumele sa vad daca sunt fierte. Lucram de zor, ca nu imi place sa pierd prea multa vreme in bucatarie.
Maioneza se contura daca pot sa spun asta si ma pregateam sa tai in cubulete marunte legumele si sa adaug mazarea fiarta si scursa, impreuna cu 2 castraveciori acri. Pentru ornat, am folosit gogosari si cateva masline negre ca ochii cubanezelor care pe pulpa aramie, rasucesc renumitele …havane.
Gust, savoare si culoare, acestea sunt cele trei cuvinte care descriu salata mea!
P.S. Si ciorba aia de cocos a iesit buna. 😀
fantastic de banal