Viata in satele transilvane este asemeni hard rock-ului, pe placul tuturor, insa putini o inteleg si mai putini o pot suporta!
Aerul racoros, ba chiar inghetat din depresiunile Carpatilor, vuietul inaltimilor, unde numai soimul cel iute ca sageata cuteaza a se avanta, cer pe langa conditie fizica, o alimentatie constant bogata in vitamine proteine si grasimi.
Iarna? Hmmm! Iarna este anotimpul cand godaceii isi indeplinesc misiunea sacra, transformandu-se in energie pura specifica Ardealului, imprastiind mireasma soriciului parlit la foc cu paie, slana alba si usor afumata cu lemn de esenta tare.
Sasii din Ardeal si-au impartasit cu localnicii inca de multi, foarte multi ani, secretul prepararii slanei, fara ca soriciul sa se intareasca mai tare ca pielea de bou din care sunt fabricati bocancii BIT din Jimbolia.
Ardelenii si-au tratat intotdeauna animalele din batatura cu respect, pentru ca viata unuia, depindea de a celuilalt.
Primavara devreme, targurile sunt pline cu purcei proaspat intarcati, nu mai devreme de 6 saptamani, purcei care guita si fac zarva mare, mai ceva ca un stol de gaste care se apropie de rau.
Taranul gospodar, se apropie de animalele scoase la mezat si le mangaie dragastos, chiar daca nu le cumpara, iar la plecare “le scuipa” sa nu le fie deochi. Asa-i traditia pe-aci! 😀
In calendar este o sarbatoare premergatoare Craciunului, undeva in 20 Decembrie si se numeste Ignat.
Atunci se sacrifica in scop nobil porcii: marele alb, rasa mangalita, basna. Porci de carne sau de slanina, cu ratul lung sau scurt ii hransec cu trupul lor pe oamenii care i-au crescut.
Porcul sunt sacrificat pentru un scop nobil, pe altarul improvizat din curte, iar pomana lui se sarbatoreste cu veselie prin prepararea primei tocanite din carne proaspata. Totul este stropit din belsug cu rachie sau vin fiert.
Slanina este benzina ardeleanului. Ea ii da energia necesara sa infrunte iarna cea geroasa, ii da putere sa munceasca la padure. Slanina este valuta ardeleanului, iar insotita de o ceapa rosie sparta cu pumnul si presarata cu un pic de sare, intrece cu brio orice savoare a oricarei mancari cu fite!
Slana nu ingrasa daca in aceeasi zi se ard toate caloriile pe care le daruieste cu generozitate si nu este gretoasa daca se consuma cu mustar, rosii, ceapa!
Dragii mei, slanina-i slanina, iar sunca are treaba ei. Voi ce parere aveti?
Da, imi place slanina. Eu o fac fiarta in zeama de varza cu usturoi. Este sanatate curata. Mai spargi si o ceapa rosie, mai tai si o felie branza, bei si o palinca sau o tuica fiarata si gata masa.
Asa este. Slanina insa este buna afumata,taiata in feliute subtiri cu rosii, mere sau asa cum zici: cu ceapa rosie dar musai de Fagaras! 🙂