Stiri ajung la noi in fiecare zi; unele ne afecteaza direct, altele mai putin. Luam de cele mai multe ori lucrurile ca atare, dar nu ne intrebam de ce se intampla.

In aceasta noapte, Romania “trece” la ora de vara. In prima faza, ne vine in minte un singur lucru: dormim cu o ora mai putin, dupa ce la fiecare sfarsit de octombrie o castigam.

Ce inseamna practic ora de vara si care este istoricul sau?

Pentru intaia oara a fost aplicata in timpul primului razboi mondial.
Desi difera perioada de schimbare, in prezent, este valabila in peste 70 de tari.

Orarul de vara a fost corelat pana in prezent in Romania cu cel practicat in UE, dupa semnarea Conventiei fusurilor orare in 1979.
Desi a fost “practicata” si din in 1932, in anul 1943 a fost declarata suspendarea sa.

De ce o ora de vara?

E simplu! Dupa ce echinoctiul de primavara marcheaza inceputul primaverii astronomice, iar lumina zilei incepe sa dureze mai mult, o ora in plus pare sa fie benefica atat pentru economie, ecologie, cat si pentru timpul dedicat muncii sau placerilor personale.

George Vernon Hudson, un entomolog neozeelandez, spunea in 1895, ca mai multa lumina l-ar ajuta in studiul dedicat insectelor.

Si totusi, dilema personala!

Dar nu stiu de ce tot repetam sa dam ceasul inainte; la pc ceasul se regleaza automat, la fel si la telefoane (intra in setari si ai sa gasesti optiunea); mai are careva ceas cu ding ding si il pune eventual in castron de tabla sa se auda mai tare si sa fie sigur ca se trezeste? 😀

P.S. Scurta sugestie de bijuterii de lux si bratara ametist pentru serile frumoase si haine cu maneca scurta! 😉

Ora de vara. De ce?

Comments

Un comentariu la „Ora de vara. De ce?

  • 31/03/2013 la 1:22 AM
    Legătură permanentă

    E vorba mai degraba de restul: ceasurile de perete care nu sunt asa destepte, unele telefoane mobile desi moderne nu stiu sa faca asta, pendula din hol trebuie nu doar intoarsa dar si reglata, ceasul cu radio din bucatarie nu stie nici el… si exemplele ar putea continua. 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.