In vremurile de demult, cand lumea era condusa de titani, parea mai simplu, iar armonia intre om si natura era una  foarte stransa.

Se spune ca in vreme cand animalele pamantului si pasarile cerului mancau si traiau alaturi de om, in tinuturile Tarii de Sus, traiau doi frati.
Au primit de la parintii lor tot lantul muntos ce strabate azi Romania.

Titanii au cultivat brazi semeti, stejari si molizi, care din fericire exista si acum. Erau mandria lor si le facea mare placere sa-i priveasca crescand. masivul Retezat

Anii treceau, padurea infrunzea primavara si desfrunzea toamna, inaintea venirii iernii geroase, iar singurii arbori care ramaneau vesnic infrunziti, erau brazii, molizii si pinul.

Insa iata ca o data, unul dintre uriasi, vine putin catranit la fratele sau sa-l intrebe de ce doar acei arbori raman frumosi tot timpul anului si de ce el are mai putini pe pamanturile sale.

Isi iau cei doi harletele si pornesc impreuna pe carari de munte cutreierand padurile, minunandu-se de frumusetea ce li se arata ochilor. Cu manecile suflecate pana la cot, isi pun palmele streasina la ochi si se bucura de natura. Cerbii, ciutele, rasii si chiar ursul brun s-au adunat in jurul lor, lasandu-se mangaiati pe spinare.

Totul era ca intr-o poveste. Vantul suna fosnind printre frunzisul stejarilor semeti, insotind cantecul voios al cucului.
Vaile rasunau de cantul cocosului de munte, iar crestele muntilor straluceau in soarele cald al amiezei.

Dar de-o data, unul dintre titani, a constatat ca varful de munte al fratelui sau este mai inalt, semet si are brazi argintii; era mult mai frumos comparativ cu ce avea el. Tare s-a mai necajit si au prins a se certa. Cearta lor a durat cateva zile, timp in care animalele s-au speriat de vocile tunet si s-au ascuns.

Sfarsit de oboseala, fratele cel mic s-a ridicat in picioare si infasca coada harletului cu care facu un gest brusc si taie varful cel mai inalt al muntelui.

L-a retezat practic. De aici si numele de “Retezat”.

Masivul se inalta si azi, in acelasi loc, intre doua depresiuni: Hateg si Petrosani, intre doua rauri Raul Mare si Jiul de Vest, muntele fiind inconjurat de Muntii Tarcu, Godeanu si Valcan.

Legendele continua…

Fiecare munte are o poveste, cum fiecare om este o istorie intreaga.

Titanii Retezatului

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.