Inima nu bate mai puternic doar cand emotiile o coplesesc intr-un mod placut, la primul te iubesc, la primul sarut sau in fata ofiterului de la starea civila cand toti asteapta cu nerabdare un “da”!

Factori externi ai mediului sau din cauza alimentatiei incorecte, nesanatoase pot influenta negativ starea de sanatate.
Inima este cel mai puternic muschi al intregului organism si functioneaza pe baza de impulsuri electrice de foarte mica intensitate, impulsuri venite de la “centrul de calcul”: creierul uman si asigura circulatia sanguina in toate vasele de sange ale corpului uman, in artere, vene si vase capilare.

Practic nu exista ogan care sa nu fie irigat cu sangele pompat de inima!
Omul a fost creat pentru munca fizica nu statica si de aceea unii dintre semenii nostri ce duc o viata mai mult sau mai putin sedentara (pentru ca sedentarismul este dusmanul sanatatii),
prezinta simptome de imbolnavire, cel mai des suferind inima pentru ca stress-ul, alimentatia incorecta lipsita de vitamine, fibre si minerale afecteaza serios.

In vechime, vracii sau samanii se ocupau de sanatatea trupeasca si spirituala a omului. Azi insa, medicina se ocupa prin oameni de oameni, veghind la sanatatea lor.
O vorba spune ca: in tinerete cheltuim sanatate pentru bani, iar la batranete cautam sanatatea cu bani. Mare adevar.
Dar viata este atat de frumoasa si ne ofera o multime de oportunitati pentru a ne vindeca de aproape toate afectiunile.
Rapsozii populari, poetii si chiar interpretii de muzica rock i-au dedicat inimii toata activitatea lor, punandu-si rimele in pe portativ.

Cartile de specialitate si sfatul medicului ne indeamna sa mergem la control medical periodic in cabinetele de specialitate: stomatologie, endocrinologie, cardiologie.
Niciun organ nu este de neglijat, pentru ca “orice durere doare” indiferent de timp si spatiu.

In liceu, am practicat sport de performanta.
Insa anii au trecut si am pus cateva kilograme pe mine, deh natura sportului si-a spus cuvantul, dar periodic fac miscare si in acest scop, folosesc bicicleta facand ture de cate 60-70 km ceea ce ma tine intr-o forma agreata de mine si invidiata de cei din jur, insa vizitele la medic nu le evit!

Cel putin odata pe an, merg la control cardiologic de specialitate, la stomatolog si la oftalmolog pentru ca sanatatea este mai presus de toate. Un EKG, masurarea tensiunii si ascultarea inimii sunt esentiale pentru ca asa cum putini stiu, HTA (hipertensiunea arteriala) este ucigasul din umbra, practic nu doare, insa urmarile pot fi grave, necesitand chirurigie cardiovasculara.
Dupa o anumita varsta, monitorizarea sanatatii, in special sanatatea inimii, trebuie sa reprezinte prioritate zero.
In discutiile cu prietenii si colegii de serviciu, sfatul meu este intotdeauna sa isi ingrijeasca sanatatea, pentru ca este cel mai de pret lucru, nu se cumpara cu bani oricat de multi at fi ei.

P.S. Urarea :sanatate este un indemn sa avem sanatate. Deci dragi cititori ai respectabilului blog, paziti-va sanatatea precum closca puii de vulturul cel rau!

Sanatatea inimii tale!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.