Jucariile le dezvolta copiilor imaginatia, indemanarea si inteligenta, astfel creierul isi formeaza clar, metodele sale de a reactiona ordonat in anumite imprejurari specifice varstei.
In anii copilariei, fiecare dintre noi a avut jucarii care mai de care sofisticate sau “hand made”, jucarii ieftine sau mai scumpe, in functie de posibilitati sau preferinte, insa “pentru baieti” erau tancurile cu baterii, masinutele, soldateii sau trenuletele pe sine.
Astazi insa, odata cu pasii imensi pe care tehnica ii face in toate domeniile, lucru ce si-a pus amprenta si in fabricarea jucariilor, diversitatea, ingeniozitatea si pretentiile au crescut exponential
Copiii nu se mai joaca cu lopatica in nisipul special adus pentru ei in locurile de joaca, ci se distreaza pe console cu jocuri de strategie FPS, quest raliuri, jocuri si puzzle cu masini de curse virtuale sau fotbal.
Jucariile raman totusi cele mai educative si instructive metode de a-i dezvolta copilului inteligenta si indemanarea.
Jocurile LEGO au savoarea lor infailibila, iar din piese se pot construi diferite obiecte, folosindu-se exclusiv mainile si imaginatia bogata.
Cele mai ieftine jucarii sunt cele construite de proprii parinti sau de propriile maini ale copiiilor, iar materialele folosite pot fi dintre cele mai diverse: castane, cartonase colorate, bucati de lemn din care pot rezulta masini etc.
Internetul nu se lasa mai prejos si vine in sprijinul parintilor cu site-uri dedicate cu jucarii.
Gama este diversa in functie de varsta, pentru ca este stiut faptul ca anumite jucarii nu le sunt recomandate copiilor din motiv ca partile componente pot fi inghitite, provocand accidente.
Sub supravegherea parintilor sau a educatorilor, indemanarea celor mici este intr-un continuu upgrade.
Puzzle. Da, acest joc frumos cu piese din carton sau plastic, continand imaginea unui animal sau o scena dintr-un desen animat este pe gustul celor mici, dandu-le astfel de fiecare data satisfactii cand isi vad “opera” finalizata cu sau fara ajutor din afara.
Imi aduc aminte de copilaria mea fericita cand jucariile nu erau atat de diverse sau nu erau atat de destepte precum sunt azi.
Imi confectionam din castane si bete de chibrituri diferite animale din cutiile de carton ale bunicii, imi construiam garaj pentru masinutele “hand made”, iar trotineta am primit-o de Mos Craciun.
Copilaria este cea mai inventiva si inocenta parte a vietii noastre, inconjurata de jucarii de care ne aducem aminte cu nostalgie uneori si incercam sa-l concuram pe nou venitul Wii…consola cibernetica.