Traficul de persoane înseamnă comerțul ilegal cu oameni. Înseamnă sclavie modernă. Sclavia apare în momentul în care o persoană își exercită controlul total asupra alteia, folosindu-se de violență pentru a menține acest control, o exploatează sexual în scop comercial sau o exploatează economic, remunerând-o insuficient sau deloc pentru munca ori serviciile oferite și nu îi permite să iasă din această situație.
Astăzi, între 20 și 30 de milioane de oameni, inclusiv copii, se află în situații de sclavie în întreaga lume.
Victimele infracțiunii de trafic de persoane sunt exploatate în mai multe feluri: exploatare sexuală în scopuri comerciale, pornografie, cerșetorie forțată, constrângerea la comiterea de furturi, muncă în fabrici și în construcții, în agricultură, în producția de ceai, cafea și cacao, țesătorii, minerit sau pescuit. Lucrătorii din spații rezidențiale, hoteluri, restaurante sau saloane de frumusețe pot deveni de asemenea victime ale traficului de persoane.
Oricine poate fi victimă – chiar și tu. Victimele acestei infracțiuni pot avea educație bună, după cum pot avea educație formală redusă. Pot proveni din orașe importante sau din zone rurale. Pot fi bărbați sau femei, tineri ori vârstnici. Un factor comun pentru victime îl reprezintă vulnerabilitatea lor.
Bancpost si Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane lanseaza campania The NO Project powered by Bancpost, prilej pentru care organizeaza o conferinta de presa. Aceasta are loc luni, 23 septembrie, la ora 10:00, la Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”, din Bucuresti.
The NO Project powered by Bancpost reprezintă o campanie de sensibilizare a publicului, care se adresează în special tinerilor, în scopul creșterii nivelului de conștientizare asupra fenomenului traficului de persoane prin artă, sport, muzică, dans, film, activități educative și “social media”.
Dacă ești în pericol:
- Încearcă să apelezi la HelpLine-ul ANITP (0 800 800 678)
- Încearcă să părăsești locul în care ești ținut(ă) fără voia ta.
- Contactează poliția sau Ambasada/Consulatul României din țară în care te afli
- Informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că ești o victimă a traficului de persoane
- Trimite un mesaj SOS unei rude sau unui prieten apropiat care se află în România (prin telefon, sms, etc)
“Nu cred că asta mi se poate întâmpla mie” e un mod de gândire care poate duce la experienţe cu consecinţe grave, chiar fatale.
Informează-te! 0 800 800 678