Branza telemea este un aliment foarte consumat de catre romani, atat la micul dejun cat si in celelalte mese ale zilei, in preparate diverse.

Telemeaua este o branza maturata si sarata. Contine multa apa (aproximativ 50 %) si in jur de 25% grasime.

Produsul este bogat in nutrienti, proteine, glucide, grasimi, vitamine si minerale diverse.

Toate branzeturile contin triptofan, un precursor al serotoninei, substanta care da o stare “de bine”.
Bineinteles, consumam telemea din alte motive – in primul rand pentru ca este delicioasa si completeaza multe preparate prin gustul sarat-acrisor si apoi datorita vitaminelor si mineralelor pe care le ofera organismului spre buna lui functionare:

Luam in calcul: vitamina A – 30 g de telemea ofera 15-20% din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult.
Urmeaza vitamina B, continuta de zer. Cu cat are mai mult zer telemeaua, cu atat telemeaua este mai bogata in vitamina B si calciu si fosfor in cantitati mari.

Care telemea este buna?

Exista telemea obtinuta din lapte de vaca, de oaie, de capra sau amestec. Eu va recomand telemeaua de oaie – dupa parerea mea estea cea mai cremoasa – gasiti telemea de oaie proaspata la Selgros Craiova.

O telemea gustoasa trebuie sa fie scursa bine de zer, insa sa nu fie nici foarte tare. Daca textura ei contine prea multe gauri, este un semn ca laptele a fost prea degresat.
In cazul in care doriti sa cumparati branza telemea foarte proaspata, cautati un produs moale, cu mai mult zer. Telemeaua de oaie proaspata este foarte alba.

Dupa cumparare, produsul trebuie consumat in cateva zile. Daca doriti sa pastrati telemeaua pentru mai multe zile, va trebui sa o tineti in saramura si sa o desarati inainte sa o mancati (pentru desarare tineti branza in apa rece timp de cateva ore, sau in apa clocotita pentru jumatate de ora. )

Retete de preparate cu telemea de oaie exista destule pe internet si in cartile cu bucate, semn ca ne place acest produs. Acum ati aflat si de ce ne place si o consumam atat de des.

Selgros Craiova
Produse alimentare si nealimentare
Sat Preajba, com. Malu Mare, str. Henry Ford, nr. 12, jud.Dolj
Tel. 0251 305 000,
Fax 0251 305 199

De ce ne place branza telemea?

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.