Anul acesta am facut multe lucruri, am calatorit in mod special, in Romania cu precadere, insa in comparatie cu alte dati, am scris foarte putin despre activitati.
Revin astazi asupra unul loc deosebit, pentru raspunsuri, oameni si atitudine.
Straja este situata in Carpatii Meridionali, in judetul Hunedoara, la o altitudine de 1440 m.
Vorbim de un loc perfect, atat pentru regasirea personala, cat si pentru o vacanta activa.
Cum ajungi acolo?
Sunt doua variante, odata aflat la intersectia de la Livezeni, fie ca vii dinspre Petrosani sau dinspre Targu Jiu, pe DN 66, urmezi pe DN 66A indicatorul “Lupeni”.
Dupa cca 20 km, in Lupeni, in zona cartierului Braia, e indicatorul “Straja”, pe “Drumul Crucii”, dupa aproximativ 7 km, ai ajuns. Indiferent de varianta, zi sau noapte, e o placere drumul in sine.
La Straja, eu am stat la Vila Alpin, un loc cu adevarat deosebit. Privelistea este catre Muntii Retezat.
Serviciile sunt la standarde bune, evident exista wifi, dar si o sala de conferinte de 60 de locuri.
Personalul este prietenos, atat de prietenos ca nu ai mai pleca, iar mancarea excelenta. Restaurantul este la parter.
Poti inchiria echipament sportiv si oricat de inghetat ai ajunge de pe partie, existenta centralei termice proprii si apa calda existenta in permanenta, te vor aduce intr-o stare buna.
Imi plac foarte mult culorile folosite la designul vilei si mai stiu ca este o gazda minunata pentru taberele de pictura, dar si pentru activitatile desfasurate cu copiii, de catre Children Tour for Education.
La Straja exista un detasament de Jandarmerie Montana si un serviciu public Salvamont. Partiile sunt bine intretinute, cu instalatie de transport pe cablu, chiar si telegondola.
In cazul in care exista amatori de schiat, e posibil si noaptea, datorita nocturnei care functioneaza pe majoritatea partiilor.
Schitul Straja este un lacas la care se ajunge prin intermediul unui tunel care are pictat pe pereti scene din Biblie. Crucea din metal, cu inaltimea de 18 m si latimea de 9 m, reprezinta un monument inchinat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, asemanator Crucii Eroilor Neamului din Muntii Bucegi.
Drumuri senine si ganduri frumoase pe azi!
Câta liniște,câta pace…Gânduri bune si ție! 🙂