Fotovoltaicele reprezinta metoda prin care energia solara este transformata in curent direct folosind materiale semiconductoare. Totul se desfasoara cu ajutorul efectului fotovoltaic, un fenomen regasit in fizica, si nu numai, care reprezinta crearea de curent electric intr-un material expus la lumina. Panourile fotovoltaice sunt suprafata pe care se desfasoara acest efect, un sistem format din mai multe celule solare. Procesul prin care energia solara se colecteaza si se transforma in energie electrica este atat fizic cat si chimic.

panouri_fotovoltaiceFotovoltaicele sunt folosite in diverse aplicatii de peste 50 de ani, iar sistemele fotovoltaice conectate la o retea sunt folosite de peste 20 de ani. Tehnologia din spatele lor a continuat sa fie dezvoltata treptat, crescandu-le eficienta si scazandu-le pretul, sistemele solare fotovoltaice sunt pe locul 3 in cadrul celor mai importante surse regenerabile pe plan global, folosite in peste 100 de tari. Instalatiile fotovoltaice pot fi folosite direct pe pamant sau pe acoperisul caselor, ofera astfel o versatilitate in instalare, pot fi usor integrate in design-ul casei, fiind o parte din ansamblu. Energia solara este viitorul nostru, impreuna cu celelalte tipuri de energie regenerabila, asa ca ar fi bine sa ne obisnuim cu ele si mai important sa le exploatam cat de mult putem.

Procesul este simplu, in teorie, insa materialele si tehnologia sunt mai complicate. Panourile fotovoltaice, adica celule din care sunt formate sunt expuse la soare, iar fotonii din razele soarelui sunt fie reflectati, fie absorbiti de celule.

Cand destuli fotoni sunt absorbiti de stratul negativ din celula fotovoltaica, electronii sunt eliberati din materialul semiconductor si migreaza spre stratul pozitiv, astfel creandu-se o diferenta de voltaj. Cand cele 2 straturi ale celulei sunt conectate la o sarcina externa, precum o baterie, electronii se misca in circuit si creeaza electricitate.

Pentru ca celule fotovoltaice sunt create in principiu din silicon, un material abundent, sunt foarte prietenoase cu mediul, nu elimina noxe, nu ard combustibil, si nu au parti care se misca ca sa aiba nevoie de mentenanta.

Pretul acestora se recupereaza in timp prin reducerea costurilor la electricitate. Atata timp cat straluceste soarele, ele produc electricitate, iarna sau vara, cheia este lumina nu caldura. Vezi detalii despre panourile fotovoltaice aici.

Panouri fotovoltaice si celule fotovoltaice

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.