Afinele sunt niste fructe-minune din punct de vedere al beneficiilor pe care ni le ofera pentru sanatate. Exista diverse soiuri, care se diferentiaza prin aspect, gust sau perioada de coacere. Gustul lor e in general dulce-acrisor sau dulce-amarui si sunt delicioase, dar cele de cultura sunt mai dulci decat cele salbatice. In Romania exista tot felul de soiuri de afin de cultura, un arbust care a fost adus din America de Nord si acum e foarte popular in toata Europa.
1. Sunt pline de vitamine, minerale si proteine in forma naturala
Cel mai bine este sa ne vitaminizam in mod natural, adica mancand fructe. Afinele contin cateva vitamine care sunt extrem de importante pentru mentinerea unui corp sanatos: A,B, C, E si K. Vitaminele A si C de exemplu, ajuta vederea. Afinele contin si minerale, cum ar fi zincul, seleniul sau cuprul. Pe langa proteine, aceste fructe au si un continut rezonabil de fibre.
2.Combat efectele oboselii si energizeaza
Afinele sunt recomandate in special celor care fac exercitii fizice intense, pentru ca iti dau energia de care ai nevoie. Efortul fizic intens duce la slabirea muschilor pe termen lung, nu si daca previi asta consumand afine regulat. Aceste fructe ii ajuta si pe cei care depun efort intelectual. Ba mai mult, au efect benefic asupra functiilor creierului si imbunatatesc memoria. Nu doar ca nu vei mai resimti efectele oboselii, dar te vei simti plin de energie. O cantitate mica de afine poate asigura necesarul de energie pentru o zi.
3.Ajuta in lupta cu diabetul
Fata de alte fructe, continutul de zahar al afinelor este moderat,comparabil cu cel al unui mar mic. Totusi, ingredientele acestor fructe atenueaza efectele continutului de zahar, iar asta face ca afinele sa fie foarte bune pentru diabetici. Numeroase studii au confirmat ca afinele au efecte anti-diabetice si asta datorita unor ingrediente ca antocianinele.
4.Previn si trateaza bolile cardiovasculare
Pentru persoanele care au hipertensiune, afinele sunt recomandate prin prisma faptului ca au capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si riscurile asociate bolilor de inima. S-a descoperit ca ingredientul numit antocianina poate scadea riscul de atac de cord cu aproximativ treizeci de procente.
Studiile facute asupra consumului de afine ne arata ca este extrem de important sa consumam afine proaspete si intregi. Sucurile naturale din acest fruct pastreaza si ele in mare parte proprietatile fructelor, insa cel mai bine este sa consumam afinele intregi. Aceste beneficii pentru sanatate se regasesc atat in cazul consumului de afine de padure, cat si in cazul consumului de afine de cultura.
S.C. Renard Olunden S.R.L.
FINTEUSU MARE NR.59/A SOMCUTA MARE, ROMANIA 437341
Phone: 0740.393.238