In fiecare an, mai mult de 2.500 de oameni mor si 12.600 sunt raniti in incendii. Pentru a va proteja, este important sa se inteleaga caracteristicile de baza ale focului. Focul se raspandeste rapid, nu exista timp pentru a aduna obiecte de valoare sau pentru a efectua un apel telefonic. In doar doua minute, un incendiu poate deveni extrem de periculos pentru vietile oamenilori. In cinci minute, o resedinta poate fi inghitita de flacari.

Caldura si fumul de la incendiu pot fi mai periculoase decat flacarile. Inhalarea aerului fierbinte poate cauza arsuri la plamani. Focul produce gaze toxice care te fac dezorientat si somnoros. In loc sa fii trezit de incendiu, s-ar putea mai degraba sa cazi intr-un somn adanc. Asfixierea este cauza principala a deceselor cauzate de foc, depasind arsurile.Ignifugarea

Ignifugarea este o operatiune obligatorie in special pentru casele de lemn. Cu ajutorul operatiunii de ignifugare, materialele combustibile devin rezistente la foc si sunt evitate incendii catastrofale.

Arderea materialelor este intarziata considerabil, insa exista posibilitatea de aprindere. In acest caz, materialul va arde lent, iar focul nu se va extinde. Legislatia in vigoare obliga in special pe proprietarii de case de lemn sa apeleze la servicii de ignifugare.

Ignifugarea lemnului este doar unul dintre serviciile pe care echipa le ofera; printre servicii se regasesc si tratamentul lemnului, ignifugari sarpante, ignifugare materiale combustibile. Solutiile de ignifugare pe care le folosesc au triplu rol, de ignifugare, tratament lemn anticarii si combat mucegaiul.

Cele mai multe incendii au loc in bucatarie, in timpul gatitului. Cauzele frecvente ale izbucnirii incendiilor pe timp de noapte sunt:

  • aruncarea neglijenta a tigaretelor
  • scanteile de la seminee
  • aparatele de incalzire care sunt puse mult prea aproape de mobilier sau de alte materiale combustibile

Astfel de incendii pot fi periculoase, deoarece acestea pot mocni pentru o perioada de timp inainte de a fi descoperite de catre persoanele care dorm.

Incendiile de acasa pot fi prevenite, urmareste acesti pasi simplu pe care ii poti indeplini pentru a preveni o tragedie:

  1. In timpul gatitului stai in bucatarie, mai ales cand prajesti, folosesti gratarul sau fierbi anumite produse alimentare. Daca iesi din bucatarie pentru o scurta perioada de timp, opreste aragazul. Nu gatiti daca sunteti somnorosi, ati consumat alcool sau ati luat medicamente care v-ar putea induce stari de somnolenta.
  2. Daca fumezi, fumeaza afara. Pune tigarile fumate intr-o cutie umpluta cu nisip. Asigura-te ca tigarile sunt stinse. Tigara are nevoie sa fie complet stinsa intr-o scrumiera. Mucurile de tigara trebuie inmuiate in apa inainte de a le arunca. Nu arunca niciodata mucuri de tigara sau scrum fierbinte in cosul de gunoi. Verificati intotdeauna daca exista mucuri de tigara in casa. Scaunele si canapelele se aprind usor si ard rapid. Nu puneti scrumiere pe ele. Nu fuma in pat!
  3. Firele electrice deteriorate pot provoca incendii. Inlocuiti toate cablurile uzate sau deteriorate. Nu supraincarcati prelungitoarele sau prizele de perete. Opriti imediat si inlocuiti profesional intrerupatoarele de lumina care sunt calde la atingere, acelasi lucru este valabil si pentru luminile intermitenete.
  4. Controleaza cosurile de fum si curata sobele anual. Este important totusi sa le verifici lunar pentru daune sau pentru a nu fi infundate. Asigura-te ca focul este stins atunci cand mergi la culcare. Cenusa se pastreaza intotdeauna intr-un recipient metalic inchis ermetic, in afara casei.
  5. Nu lasa lumanari in casa nesupravegheate. Nu folositi cuptorul pentru a incalzi casa. Pastreaza lichidele inflamabile departe de sursele de caldura.
Cum evitam dezastrele cauzate de incendii

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.