Rugina este rezultatul oxidarii fierului. Cea mai frecventa cauza a formarii ruginei este expunerea prelungita la apa. Cam orice metal care contine fier, inclusiv otelul poate fi predispus la aparitia ruginei, in cazul in care materialul este expus umiditatii. Curatarea ruginei nu este foarte dificila si se poate face in mai multe moduri.

 

  1. Curatarea ruginei de pe metal cu ajutorul solutiilor acide. Otetul este solutia acida perfecta pentru curatarea ruginei cu lucruri pe care le gasesti la tine in gospodarie. Trebuie doar sa scufunzi metalul ruginit in otet peste noapte. A doua zi vei observa ca aceasta metoda de curatare rugina a dat roade. Cel mai eficient otet pentru curatarea ruginei de pe metal este otetul de mere. Dupa ce metalul a fost scos din otet, acesta se poate curata de depunerile care nu au fost indepartate, cu ajutorul unei bile din folie de aluminiu mototolita.curatare rugina
  2. O alta metoda de curatare a ruginei cu ajutorul solutiilor acide, este folosirea sucului de lamaie sau cu lamaie verde. Cu ajutorul sucului de lamaie poti scoate pete de rugina de pe haine, dar in acelasi timp este destul de eficient si pentru indepartarea ruginei de pe metal. Se presara sare peste zona ruginita, apoi se pune la inmuiat in zeama de lamaie, si se indeparteaza depunerile cu ajutorul unei bile din folie de aluminiu mototolita.
  3. Utilizati un cartof. Acidul oxalic din cartofi ajuta la eliminarea depunerilor de rugina. Aceasta metoda este utila in special pentru piese mici, cum ar fi cutitele. Infige cutitul intr-un cartof si asteapta pana a doua zi. A doua zi se scoate cutitul din cartof si se indeparteaza rugina.
  4. Curatarea ruginei cu ajutorul pastei din bicarbonat de sodiu. Fa o pasta din bicarbonat de sodiu, care trebuie sa fie mai groasa decat pasta de dinti. Pasta se face cu bicarbonat de sodiu si apa. Aplica pasta pe materialul ruginit si freaca suprafata cu o periuta de dinti, sau orice alt material abraziv pe care il ai la indemana. Este posibil sa fie nevoie de mai multe aplicari pentru a curata rugina de pe material, dar reusita este una garantata.
  5. Indeparteaza petele de rugina cu motorina. Cumpara un litru de motorina, pe care trebuie sa il torni intr-o galeata sau o cutie si introdu obiectul ruginit in baia de motorina. Obiectele din metal ruginite trebuie sa stea in jur de 24 de ore in baia de motorina. Periaza daca este necesar, folosind o perie de alama. Curata apoi cu o carpa veche si obiectele vor arata ca noi. Motorina poate fi refolosita si pentru alte obiecte, nu este necesar sa o arunci dupa ce ai terminat procesul de curatare.

Material realizat impreuna cu echipa Sablam-Tot.ro – liderul national in servicii de curatenie industriala.

Cum sa indepartezi rugina cu lucruri pe care le gasesti la tine acasa

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.