Era tehnologică, împreună cu regimul capitalist din dotare ne-au învățat să privim atât societatea, cât și toate evenimentele ce au loc în cadrul acesteia, și nu numai, în termenii exactului: trebuie să știm exact ce se întâmplă, în ce context sau condiții și, mai ales, cu ce consecințe. Astfel, în desfășurarea activităților noastre zilnice apare necesitatea de a măsura anumite procese și activități, de a le încadra între anumite limite ori standarde, pentru a putea înțelege ce se petrece în jurul nostru. Mai mult, chiar derularea și întreprinderea unor procese complexe, care stau a baza industriei actuale, depinde de aceste măsurători. Vorbim, așadar despre metrologie și despre necesitatea măsurărilor.

Dezvoltarea rapidă a comerțului, precum și expansiunea și diversificarea liniilor de producție a dus la ivirea unei nevoi clare, și anume aceea de a avea un limbaj comun, la nivel mondial. Astfel, pentru a putea asigura o continuitate la nivel de metrologie, s-a ajuns la așa zisele convenții: sistemele de măsură internaționale. Acest lucru a apărut întocmai pentru ca toate țările să poate „vorbi“ aceeași limbă la nivel de metrologie. Astăzi, metrologia este o știință esențială în majoritatea domeniilor, iar printre acestea putem trece în revistă economia, infrastructura ori calitatea produselor. Mai mult decât atât, metrologia a devenit o componentă esențială pentru societatea în care trăim, mai ales prin prisma faptului că ne asigură desfășurarea unor procese și activități complexe, cu ușurință.

Metrologia: cheia către o dezvoltare durabilă

Putem afirma că, de-a lungul timpului, au existat mai multe sau mai puține bariere tehnologice la nivel de piață internațională. Totuși, pentru a putea dezvolta comerțul și industria, astfel încât piețele interne, dar și internaționale, să poate funcționa la adevăratul nivel, a apărut necesitatea metrologiei, adică a unui sistem comun, fără limitări. Astfel, măsurarea și controlul au devenit două aspecte fundamentale în conturarea calității serviciilor și proceselor din diferite domenii. Metrologia propune instrumente specifice, care au scopul de a stabili în timp real modul de funcționare a unui anumit aparat, circuit ori piesă dintr-un ansamblu mai mare.

Măsurarea merge mână în mână cu controlul, motiv pentru care cunoașterea și posibilitatea de a schimba anumiți parametrii este la fel de importantă pentru desfășurarea anumitor procese și activități în cele mai bune condiții. Metrologia presupune o aparatură specifică care permite măsurarea și controlul, astfel că Arc.ro pune la dispoziție numeroase instrumente destinate metrologiei care pot certifica dacă un dispozitiv funcționează la adevăratul său potențial sau nu.    

Ce impact are metrologia la scară largă?

La scară largă, metrologia are un impact uriaș. Principalul beneficiu al măsurărilor exacte este siguranța pe care o deprinzi. Prin aceasta, la nivel de industrie, metrologia reprezintă o punte între procesul de producție, produs și consumator. Industria devine astfel capabilă să aducă pe piață produse de calitate înaltă și complet funcționale, constituind de asemenea o bază în ceea ce privește competiția. Metrologia are un rol cheie în implementarea progresului ştiinţific şi tehnologic, în elaborarea şi producerea eficientă a produselor ce corespund necesităţilor.

Nu în ultimul rând, dorință și nevoia de a inova zilnic lumea în care trăim, face ca metrologia să fie și mai necesară. Prin metrologie suntem capabili de a monitoriza întregul proces tehnic care stă la baza inovației și progresului la care cu toții tânjim în ziua de azi.

Calatorie în lumea exactului: metrologia

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.