Dupa ce am fost martori la schimbarile si coborasurile pietei imobiliare, inclusiv a agentiilor imobiliare Ploiesti, Royal Imobiliare se intreaba ce norme noi se aplica in acest domeniu imobiliar intr-o permanenta evolutie. Din fericire, ”noile reguli” pot fi incluse in aceleasi reguli traditionale incercate de-a lungul anilor, dar care au fost trecute usor cu vederea.
Afla in articolul urmator 13 reguli pentru cei care doresc sa cumpere pentru prima data o casa, evitand in acelasi timp o explozie in sfera imobiliarelor:
- Daca nu iti permiti un imobil, nu il cumpara. Pare transant, dar nu are rost sa faci sacrificii supraomenesti si sa te indatorezi peste masura doar pentru a cumpara o casa.
- Nu te arunca prea tare cu capul inainte atunci cand vrei sa faci pasul asta, destul de important pentru tine si pentru familia ta. Fa un pic de research, afla mai multe despre zona in care este situata, cere altora sfaturi si apoi studiaza toate informatiile pe care le ai la dispozitie.
- Renunta la finantarea ”creativa”: cumpara proprietati cu rate fixe, traditionale le putem spune, pe o perioada de 15 sau 30 de ani; atunci vei stii sigur care iti este rata in fiecare luna pentru intreaga perioada a creditului.
- Negociaza intotdeauna 20%.
- Indiferent ce spune banca la care apelezi ca iti permiti, adauga intotdeauna 20% si nu vei avea probleme.
- Nu cumperi doar o casa, ci un intreg cartier, asa ca asigura-te ca iti convine din mai multe puncte de vedere cartierul in care urmeaza sa locuiesti.
- Poate fi destul de dificil sa obtii un credit pentru ca in ziua de azi calificativele sunt foarte stricte. Fii rabdator pe tot parcursul perioadei de creditare si tine o evidenta clara.
- Nu te astepta ca piata sa te momeasca sau sa te atraga in vreun fel. Asta inseamna ca nu o sa achiti un suprapret pentru o casa pe care nu ti-o permiti de fapt in speranta ca aprecierea pietei s-ar putea sa faca diferenta.
- Mai putin este mai mult, dupa cum bine stii sau ”less is more”. O casa mai mica, practica dar usor de intretinut, e noua ”vila” a momentului. Nu are sens sa te expui la cheltuieli inutile.
- Ramai in topul creditului si cauta sa obtii un scor excelent (peste 750)
- Planuieste-ti sa ramai in casa pentru cel putin 5 ani. Crezi ca o sa fii nevoit sa te muti inainte de acesti 5 ani? Continua sa inchiriezi pana cand te hotarasti sa ramai stabil o data pentru totdeauna.
- Calculeaza un buget pentru toate cheltuilelile pe care le ai atunci cand detii o casa – nu te gandi doar la plata ratei creditului lunar. Asigura-te ca ai resursele financiare necesare pentru a plati taxe, asigurari, intretinere si chiar si un fond pentru situatii de urgenta.
- Daca exista posibilitatea sa iti schimbi locul de munca si sa obtii un altul rapid in viitorul apropiat, nu te grabi sa cumperi casa.
Urmeaza aceste sfaturi si cu siguranta te vei gandi de doua ori inainte sa faci acest pas imens in viata ta si a familiei tale.
Pentru o generatie care vede toate riscurile cumpararii unei case pornind de la zero, aceste reguli pot parea noi. Dar, dupa cum se spune, totul e nou pana cand in cele din urma devine vechi. In zilele noastre, cumparatorii trebuie pur si simplu sa cumpere sigur, sanatos si sa analizeze piata imobiliara foarte bine inainte de a se avanta in acest joc.