Bali se afla in sudul Oceanului Indian, intre insulele Java Sumatra si Lombok, apartine de Indonezia si este cunoscut sub denumirea de Taramul Zeilor. Indragostitii au denumit acest loc Paradis al Ingerilor. Poate pentru ca dragostea ne da intotdeauna aripi? Capitala este la Dempasar/ Denpasar.
Cum ajungi in Bali? Din Europa exista zboruri directe din Frankfurt, Amsterdam, Londra, Munchen, Paris, Roma, Viena sau Zurich. Vei ateriza pe Ngurah Rai International Airport, din sudul insulei. De asemenea, exista si varianta de zbor la de la Jakarta, de aproximativ 1,5 ore, de la Hong Kong aproximativ 5 ore, iar de la Sydney 6 ore. Daca esti roman, viza se obtine pe aeroport, in sistem VOA. Are o valabilitate de 30 de zile si taxa este de 25 dolari.
Cu cat iti planifici din timp o vacanta, cu atat costul biletului de avion este mai scazut. Mai ai si varianta feribotului din Banyuwangi, cu o durata de 30-45 minute pentru trecerea de la Ketapang pe Bali.
Insula se afla la 8 grade sud de ecuator, climatul este unul tropical, cu doua sezoane principale distincte: sezonul uscat si sezonul ploios. Perioada ploilor este caracteristica pentru lunile septembrie-februarie. Frumusetea insulei este una pura, ai posibilitatea sa te bucuri de privelistea campurilor de orez terasate, de surf si de valurile de la Nusa Lembongan langa Nusa Penida sau de scufundari. Poti face excursii in jungla. Bali ofera modalitati de tratament balneo-climaterice naturale si tehnici terapeutice traditionale anti stress. Insula te farmeca cu ceremonii traditionale colorate, cu mestesugurile locului. Plajele sunt deosebite, iar daca esti pasionat de catarare, poti urca pe Gunung Agung. Atentie insa, este cazul sa ceri permisiunea autoritatii templelor pentru acest fapt. Religia scrie ca nimeni nu poate sa se afle mai sus decat inaltimea unui temple sacru.
Exista diverse categorii pentru mijloacele de transport, de la microbuze, autobuze, la drisca sau bicicleta. Indiferent de cea aleasa, pastreaza-ti rabdarea, deoarece traficul este uneori aglomerat. Altfel, exista si varianta de a inchiria o masina, iar soferul este in aceeasi vreme si ghid.
Ubud este capitala culturala a insulei, iar Sanur e o statiune cocheta la Oceanul Indian. Dansul Kecak devine o splendoare in asfintitul soarelui. Prezinta povestea despre sotia domnitorului Rama, Sita. Cele mai cunoscute sunt plajele din Kuta. Tot acolo exisa si o serie de magazine in care te poti amuza si achizitiona totodata lucruri interesante, de la uleiuri pentru aromoterapie, ceaiuri naturale si bijuterii de argint. De la Denpasar la Ubud , gasesti multe obiecte pe care sa vrei sa le aduci acasa. Fiecare sat are mestesugul lui, de la sculptura in piatra, in lemn, crearea de bijuterii.
Este absolut necesar sa incerci cafeaua, deoarece este foarte aromata. Mergi la o plantatie de cafea de asemenea, sa bei faimoasa Kopi Luwak, cea mai scumpa cafea din lume.
Mancarea inseamna in principal peste si fructe de mare.
E interesant sa vizitezi Gradina Botanica. Are o serie de specii de orhidee, patru tipuri de bambus si o multitudine de alte plante parca pictate. In Bali creste arborele de cacao, vanilie si ananas.
La Tampaksiring sunt izvoare naturale de care te poti bucura in voie. In fata diverselor cladiri, ai sa intalnesti ofrande lasate de localnici, iar in casa fiecaruia exista un mic templu pentru rugaciune, destinat intregii familii. Principalele temple hinduse sunt Pura Taman Ayun din Mengwi, Pura Ulun Danu Bratan si Pura Besakih, supranumit si Templul Mama.
In Bali, moneda nationala este rupia, insa majoritatea agentiilor de turism si a resorturilor turistice, chiar si companiile de inchirieri sau restaurantele primesc dolari. Exista bancomate, iar la acestea, rata de schimb este mai buna comparativ cu cea a bancilor. Majoritatea magazinelor accepa plata cu cardul pentru un comision ce variaza intre 3-5%.
Despre istorie si vestigiile sale, este important sa cunosti faptul ca, in Bali au fost gasite piese indicand epoca bronzului, din anul 300 I.Ch. Intre anii 1019 și 1042, regele Airlangga a mostenit tronul unchiului sau si a condus Java timp de 23 de ani, devenind unul dintre cei mai renumiti regi ai regiunii. Mama lui s-a recasatorit in Bali si astfel Airlangga a devenit rege si in aceasta insula. La ani distanta, dinastia Gelgel in Bali, condusa de regele Dalem batur Enggong si-a extins teritoriile in est, pana la insula Lombok. Astfel, incepe o dezvoltare remarcabila in ceea ce priveste activitatile culturale.
Primii europeni care au ajuns in Bali au fost marinarii olandezi, la 1597. Dupa 1906, Bali a devenit parte a Indiilor Estice Olandeze, insa colonia olandeza din Bali a fost de scurta durata si a luat sfarsit odata cu venirea japonezilor in cel de-al doilea razboi mondial.
La doar cateva ore de zbor de Bucuresti, exista o altfel de lume. Una la care uneori doar visezi de frica sa nu o atingi si sa te bucuri prea tare. Si totusi, Bali ne asteapta pe noi toti pentru o altfel de cunoastere.