Probabil că nu mulți se pot lăuda că au avut un Volkswagen Beetle Cabrio din 1969. Ei bine, eu sunt unul dintre norocoșii care s-au bucurat de o asemenea bijuterie. Doar că nu ca automobil, ci ca oliță. Exact, olița mea de bebe avea forma unei astfel de mașini, de culoare roșie. Chiar îmi amintesc cu drag de ea și acum, când au trecut mulți ani de atunci.
Dar să înveți un copil să folosească olița… ei bine, cam ăsta este momentul în care ți-ai fi dorit ca bebe să vină la pachet cu un manual de utilizare. De cele mai multe ori, acest proces presupune multe încercări mai puțin reușite. Totuși, niciun copil nu a absolvit liceul în scutece, ceea ce aduce speranța necesară pentru a continua.
Cele mai comune întrebări ale părinților cu privire la învățatul copiilor la oliță sunt „când?” și „cum?”. Din păcate, nu există un răspuns care să funcționeze în toate situațiile, rezolvând în mod magic problema.
Trecerea de la scutece la oliță nu este deloc o treabă ușoară pentru un copil. Dar nu trebuie să disperi. Până la urmă, toți am trecut prin asta și am fost (mai devreme sau mai târziu) învingători!
Majoritatea copiilor încep antrenamentul la oliță pe la 2 ani (băiețeii întâmpinând ceva mai multe probleme decât fetițele). Totuși, cel mai important este să vă asigurați că atât copilul, cât și familia, sunt pregătiți pentru acest proces și că experiența va fi, per total, plăcută pentru toată lumea.
Cum îți dai seama că bebe este gata de antrenamentul pentru oliță
Ca să fie gata pentru pasul cel mare, copilul trebuie să poată sta așezat și să meargă deja bine. Mișcările intestinelor ar trebui să fie deja mai regulate și vei observa că bebe se va trezi „uscat” mai des somn. Copiii vor simți un disconfort atunci când merg cu un scutec plin, ceea ce va fi un plus în demersul de a-i antrena pentru oliță.
Cu alte cuvinte, abilitățile motorii vor fi esențiale pentru a avea succes în această misiune!
Un alt aspect important este abilitatea micuților de a comunica nevoia înainte de a se produce. Cuvintele simple, obișnuite (precum eternul „pipi”), vor deveni parte din discuțiile de zi cu zi. Și vorbirea este un mod ideal de a transmite instrucțiuni simple, care să îi ajute să înțeleagă că e mai bine pentru ei să meargă la oliță decât să-și rezolve problemele în scutec!
Iată câteva „șmecherii” pe care le poți folosi pentru a-ți convinge copilul că olița este mai bună decât scutecul:
- Un bun start este să îl iei pe cel mic la cumpărat olița! Alegeți ceea ce-l atrage, pentru că acest lucru va face tot procesul muuult mai ușor! Și, după cum am destăinuit chiar eu mai sus, poate rămâne o amintire frumoasă. Poate copilul tău va fi atras de o oliță muzicală sau de un model-mașinuță!
- Alege cu grijă locul „faptei”! Începe această întreagă operațiune cu o oliță portabilă și așează-o în primă fază într-un loc pe care micuțul îl agreează. Ulterior, poți să începi să o muți din ce în ce mai aproape de baie, pe măsură ce apare obișnuința.
- Poate că mita nu este un element pozitiv în societate, dar, în acest caz, scopul scuză mijloacele! Găsește un mod prin care să răsplătești timpul petrecut de cel mic pe oliță, fie că este vorba despre un pupic sau despre ceva dulce.
- Încurajează-l pe cel mic! De fiecare dată când stă pe oliță, chiar dacă fără „rezultate concrete”, tratează acest lucru ca pe o mare reușită!
Desăvârșirea în arta oliței poate dura, cu aproximație, 3 luni. Cel mai probabil, va fi nevoie de ajutor mai mult după ce mersul la oliță devine un obicei, dar, dacă obiectivul a fost atins, nici nu mai contează. E doar drumul spre Victoria finală!