Este un erou acolo in tine care se vrea scos la suprafata. Uneori te chinuie din umbra, alteori topaie si din accident aduce vreo implinire. Insa cata vreme nu ti-ai gasit drumul, implinirea nu are cum sa te defineasca. In fiecare dintre noi, eroul acela este impletit in lumini si umbre, pentru ca doar in intuneric lipseste umbra.

M-am gandit ca este o idee buna, acum la final de an, cand faci rezolutii sau liste, cand tragi linii si aduni ori elimini situatii, oameni, ganduri, iubiri, sa iti povestesc despre Andrei. Nu ca m-ar fi rugat asta ori pentru ca ar mai avea nevoie de o prezentare. Andrei Rosu este initiatorul unui program tare destept, un program care are drept scop sa te desciplineze, sa creioneze cumva un drum liber catre un maraton fizic, insa mai ales catre unul al schimbarilor pe diverse planuri care nu functioneaza in viata ta. Te invata cum sa incepi, de ce sa incepi, care sunt pasii catre reusita. Programul se numeste 42kRosu, iar Andrei a alergat la maratonul de la Polul Nord. Dupa acela, au urmat alte sapte maratoane si sapte ultramaratoane, pe 7 continente. Guinness Book si World Records Academy au considerat ca efortul sau merita omologat drept record mondial.

Consider ca propriul exemplu este important in acest caz, astfel incat sa te faca sa lucrezi si tu la schimbarile dorite in viata ta. Andrei s-a apucat de alergat dupa varsta de 30 de ani. Nimic nu vine insa dintr-o minune, ci cu munca, seriozitate si un program riguros. Andrei te invata despre cei cinci pasi catre autodisciplina. In primul rand, este important sa gasesti un de ce puternic, deoarece ceva ce iti place da si motivatie. Alege apoi obiectivul: ce? Ce anume are nevoie de ajustari in viata ta? Poate este vorba de ajustari in programul zilnic, despre cum sa schimbi obiceiurile adaptandu-le la obiectiv.

Urmeaza planificarea, proiectarea, actiunea si implementarea obiceiului prin actiuni zilnice.

Cum am scris  si mai devreme, fie ca este vorba de participarea la un maraton ori de altceva catre care tinzi, tocmai in asta consta inteligenta programului 42kRosu, pasii catre autodisciplina sunt universal valabili.

Disciplina se invata, niciodata nu este prea tarziu. Cu siguranta la inceput este haos, graba, dezordine, teama ori timpi morti. Stii cum este, lipsa unei liste de cumparaturi si foamea te fac sa faci alegeri gresite. Lipsa unui program calitativ de somn aduce haos si mai mult, iar mintea ta e mereu in ceata.

La Andrei, schimbarea a venit odata cu constientizarea faptului ca primul copil are nevoie de un model sanatos. A urmat apoi un curs de time management la care a fost atent si prezent si apoi intrebarea: Cum pot aplica asta imediat?

Stiai ca ordinea din exterior creaza ordinea din interior? La fel este si in cazul invers, al haosului. Sa nu-ti fie teama de ordine, fie ca este vorba de cea din casa, din computer. Ai mereu o agenda si noteaza tot ce este important, tot ce se intampla, fie ca este vorba de evenimente personale ori profesionale.

De ce ul te duce la lista cu valori personale care te pot misca, ramane unul fundamental. Obiectivul aduce pasul doi catre transformare, stabilesti drumul, te ajuta sa respecti un plan. Cum alegi un obiectiv? Foloseste intrebari ajutatoare: ce impact are pe termen lung, ce sacrificiu voi face pentru a indeplini de ce-ul? Obiectivul nu este un vis, ci ceva palpabil, are nevoie de plan si de pasi concreti. Cum fac acest lucru? Care sunt indicatorii de care am nevoie? Care e metoda? Un target clar si un plan clar.

Alege un obiectiv realist si ramai serios, un nivel bun de autodisciplina nu se obtine peste noapte. Pune o data reala. Capcana poate sa fie in alegerea unui obiectiv amboguu si negativ.

Ce obiceiuri zilnice ai? La ce ora te trezesti? Ai parte de dimineti linistite ori totul se intampla pe fuga? Care sunt lucrurile pe care le faci acasa? Alta viata inseamna schimbarea obiceiurilor. Obiceiurile tale actuale te ajuta in acest moment pentru un eventual obiectiv? Cum schimbi un obicei? Suprapune un obicei nou peste unul deja existent. In loc sa te joci pe telefon, asculta un audio book. Ia-o cu pasi mici. Planificarea si organizarea inseamna succes, pregatire, antrenament, practic este procesul care inseamna depasirea limitelor si a limitarilor. Cum ajung cu bine din punctul a in punctul b? E un drum cu urcusuri si coborasuri, poti sa o iei din punctul b in a pentru a nu scapa etape. Inseamna iesire din zona de confort, alungarea temerilor, aranjare, structura, categorii, sa stii de unde incepi.

Revenim la ordine, ori ordinea inseamna mai putin stres. Creierul percepe drept task orice obiect se afla pe o raza de mai putin de un metru. Respecta planul.

Orice proiect important are nevoie de constanta. Utilizeaza lantul victoriilor, primele zile sunt mai grele. Ramai mereu orientat catre solutii. Viata ta se schimba doar daca tu te schimbi. Timpul este cea mai pretioasa resursa.

Utilizeaza resursa cu respect in primul rand fata de tine! Cata vreme nu iti acorzi tie respect, nici nu o sa stii sa oferi celor din jur si nici nu o sa primesti.

La multi ani eroului din tine!

In spatele scenei sta autodisciplina

Comments

Etichetat pe:    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.